teisipäev, 19. jaanuar 2010

Machu Picchu ehk kadunud Incade linn

Pärast San Pedro unenäomaailmas käimist

Ikka sajab

Minul oli see ammune unistus. Mannil oli tunne, et ei tea kas tasubki minna, sest see on üks turismilõks. Nüüd on meil selles „uute inimloodud maailmaimede“ kandidaadi juures käidud. Ilma liialdamata võib öelda, et kadunud Incade linn Machu Picchu lummas ja võlus meid mõlemaid, vaatamata turistide hordidele ning pladisevale vihmale.

Kes need Incad üldse olid? Raamatud räägivad, et Incad olid lihtsalt üks paljudest väikestest hõimudest Peruu Andides. Neile tuli kallale üks naaberhõim, kellele nad olid peaaegu alistumas, aga... Nii nagu enamus ajaloo suursündmusi on alguse saanud, nii ka seekord ehk selle väikese hõimu liikmete seas oli üks suure ego ning karismaga mees - Pachacutec, kes algatuseks võitis sõja kurja naaberhõimu üle. Sellest ilmselgelt innustust saanud, siis läks ta vallutusretkedele põhja la lõunasse. Hiljem utsitas ta ka oma poja sõdalaseks, kes jätkas isa jälgedes.. 25 aastaga oli isal-pojal vallutatud ala ehk Incade impeerium sisuliselt Euroopa suurune ehk kogu Peruu ala, osa Boliiviast ja osa Ecuadorist. Senjoorid sõdalased allutasid ühe väikese hõimu teise järel nö Incade usku ehk surusid peale oma traditsioonid ning kombed. Allutamise tegi lihtsamaks ka asjaolu, et suures Inca Impeeriumis hakkas toimima erinevate alade vahel – ehk mereääre, mägede, kõrbe ja džungli vahel kaubavahetus – ikka kala ja vill ja taimed ning mitte-incadest hõimud nägid selles endale kasu.

Kogu suurele impeeriumile tegi lõpliku lõpu hispaanlase vallutusretked. Incade impeeriumis kerkinud linnad ja ehitised tehti maatasa ning kogu müstiline kultuur kadus... Machu Picchu asus aga 2400 meetri kõrguse järsu mäe otsas, kuhu hispaanlased ei jõudnud ning tänu sellele on alles see müstiline ning imeline iidne linn. Linnas on kõik ühele linnale vajalikud kohad olemas – peaväljak, elumajad, templid, terrassidena laiuvad põllumaad, vangla jne.


Keegi ei tea, miks või kes seda rajas, kuid erinevaid spekulatsiooni versioone liigub oma tosin – uus põllumajandus katsetuste baas, vangla pahadele, Inca kuningate resideerumispaik jne. Kuna tegu on väga loova ning julge sammuga, siis meie Marikaiga kahtlustasime, et ilmselt oli tegu ikkagi Pachacuteci ehk hullu visionääri järjekordse hullustükiga... Aga tore, kui selliseid hulle hullude mõtetega inimesi ikka jätkub!


Marika ja Marikai

3 kommentaari:

S'NOB ütles ...

videod oń nii lahedad :) enam ei pea üldse lugemagi!
ja nii tore on näha, et te mõlemad nii õnnelikud olete :P
kalli, eva

Unknown ütles ...

Sauka kullakesed! Vaatan ja loen, nagu oleks teiega koos seal suure mäe otsas. Isegi läbi arvutiekraani saab tõelise kaifi. Oh kus tahaks teiega koos olla.
Mõnnage täiega:)
Kaidi

Anonüümne ütles ...

võimas! kunagi kindlasti tahan ka sinna minna =)