kolmapäev, 16. detsember 2015

Üheksas päev. 2. detsember 2015

Ületame Drake väina. Kuigi meri on rahulikum kui Antarktikasse minnes, siis on laeva üldruumid taas inimestest suhteliselt tühjad. Kõik tegelevad eluspüsimisega.

Ka mina söön oma viimased merehaigust leevendavad tabletid ja õhtul küsin laevaarstilt ühe tableti juurde. Homme oleme ka veel avamerel ja ilma ei julge ma siin läbi ajada. Üldiselt tunnen end hästi, aga kui hakkan pikemalt lugema või arvutiga tegelema, siis läheb süda pahaks. Pean selle peale lihtsalt mõnda aega silmapiiri jälgima ja rahulikult hingama. Aga veits nõme on selline süda-halb-piiri-peal olemine.

Kuigi jah, julgust on veidi juurde tulnud. Eile õhtu lõppes sellega, et meie teejuhid pidasid väikest pidu ja kusagil kella üheteistkümne kandis ühinesin nendega. 1. detsember on muuseas Antarktika päev, aga südaööst asuti tähistama juba teejuht Alejandro sünnipäeva. Minu kaasavõetud rumm, koola ja sidrunid leiavad tänuliku publiku, sest teejuhtide enda joogid on otsakorral ja baaridaam pani ka poe kinni, kuna kedagi lihtsalt polnud enam. Ehk siis praegu pole oma jookidega pidutsemine patt, rääkimata veel meeskonna seltsis.

Saan veelkord kinnitust, et meie teejuhid on väga äge seltskond. Kõik jäävad pärast seda ekspeditsiooni maale, osad teevad hooaja peale kokku 3-6 sarnast reisi, teised lähevad edasi järgmiste projektidega. Bioloogidest teejuhtidel on mandril rida teaduslikke projekte pidevalt pooleli.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Neile, kes suudavad laeval ringi käia, tehakse päeva jooksul mitu presentatsiooni teejuhtide poolt: Lida võtab kokku pingviinide elu, Alejandro käest kuuleme ülevaadet vaalade ja hüljeste elust.

Fred räägib oma 2005. ja 2012. aastal toimunud kahest pikast projektist, mille käigus ta Antarktikas talvitus, et teha teaduslikku tööd ja samas filmida BBC-le dokumentaalfilmi pingviinide elust. Dokumentaali nimi oli „Spy in the Huddle“ ja youtube’st leiab sellest palju imelisi kaadreid. Tegelikult lausa kogu filmi, aga see pole BBC poolt sinna pandud. Viitan BBC poolt üles riputatud treilerile (ühele paljudest) - https://www.youtube.com/watch?v=-NO8eMXVqlk - et mitte muretseda selle pärast, et kellegi teise poolt lisatud link kogu filmile mõne kuu pärast youtube’st maha võetakse ja link lakkab töötamast. Aga kui viidatud link avada, siis jõuab läbi youtube soovituste paljudele teistele klippidele samast filmist, seega jagub lustimist pingviinidega kogu õhtuks!

Tom

Kommentaare ei ole: