neljapäev, 10. juuni 2010

Andide spirituaalsus ehk 4 elementi

Mul õnnestus kinni püüda ehtne Kolumbia gripp ning tutvuda lõbusate Kolumbia doktori-härradega

Isegi mõnus on kui on pilves ja vahepeal hingata saab

(fotod internetist)

Legendid räägivad, et inkadel kui päikese lastel oli sügav mõistmine nii materiaalsest, immateriaalsest maailmast ning kõrgemast teadvusest. Inkadel oli täielik arusaamine Universumi toimimisest ehk Kosmoloogiline Visioon, mis võttis arvesse kõik eksisteerimise tasandid ning uskus, et universumi vägi on kõiges olemasolevas. Nii nad hoidsid kõike tasakaalus maa, vee, tuule ning tule energiate abil, suheldes nende loodusjõududega austusväärselt. Lisaks sellele uskusid nad, et teatud sümbolid ning rituaalid kannavad endas väge ning ühendavad meid kõrgemate jõududega.

Inkade kosmoloogiline visioon ning spirituaalusus aitas neil saavutada ühiskonna, kultuuri ja majanduse, millele ei olnud maailmas vastet. Tõepoolest, inkade impeeriumi ajal ei olnud nälga, valitsejad olid kõik austatud ning armastatud. Kui see ühiskonnakord ning eetilised väärtused olid hispaanlaste tulles ohus, siis inkad hakkasid infot pühadest sümbolitest kaitsma ning hoidsid salajases. Seda teadmiste küll jagati peredes ning anti edasi vanematelt lastele ja generatsioonilt generatsioonile. Isegi kui sümbolid olid kõigile nähtavad – näiteks kiriku seintel, siis ajapikku jäi nende sümbolite tähendus vaid väga väikese valitud grupi kätte.. Keele- ning geograafilised barjäärid on hoidnud seda infot saladuses ligi 500 aastat ning meile on nähtav vaid väga väike osas sellest suurest tarkusest. Nüüdseks on aga nendesamade inkade järeltulijad enamuses sellest tarkusest eraldunud ning omaks võtnud materialistliku ning individualistliku kultuuri.

Olen ükspäev ühes Cusco raamatupoes ning äkki üks raamat hakkab mind enda poole tirima. Võtan selle Cusco nimelise raamatu ning ostan ära. See on ühe ameeriklanna lugu – kuidas ta sattus elama Lõuna-Aafrikasse ning siis Peruusse ning kuidas ta läbi selle teekonna ise kasvas... Ma ei tea miks, aga kui raamat läbi, võtan kätte ning kirjutan sellele naisele. Küllakutsest saab külaskäik, ühise huvi põhjal hinge puudutavad vestlused ning klappimisest tore tutvus. Räägime maast ning ilmast ja kosmosest kuni ühel hetkel selgub, et ta viib läbi ning õpetab kaua aega kõigi eest peidus olnud andide rituaale – munay-ki riitusi. Munay-ki on sümbolite ja rituaalide jada, mis on pärit andide põlisrahvastelt ning tänaseks praktiseeritakse neid veel mõningates väikestes külakestes Quero hõimudes. See teadmine on alles hiljaaegu avalikuks tulnud ning läänemaailma inimeste poolt üle võetud. Indiaani kultuuris anti vanasti need sümbolid või riitused edasi vaid nendele, kes olid spirituaalsel teel... see aitas neid ühendust saada kõrgemate olevustega. Ning see kõik on järjekordne programmeerimine meie energia-kehas ning rakutasandil.

Istume väikese naistegrupiga ringis... Kõik on siia sattunud mingi loo või mingi sügavama kutse läbi... nagu ma isegi. Kõik on siia sattunud, et osa saada iidsest inkade tarkusest ning saada aimu sellest, kuidas iseendaga toimetada spirituaalsel tasandil, kuidas meid ümbritsevate nelja elemendi abil end tasakaalu viia. Neid üheksat riitust ei ole paslik siinkohal üksikasjalikult kirjeldama hakata – selleks on need liiga pühad, liiga veidrad ning nõuavad veidi pikemat süüvimist inkade uskumustesse. Kes soovib rohkem teada, siis internetis on materjal http://www.thefourwinds.com/tp-munay-ki.php

Teine osa aga iidsest inkade õpetusest oli suhtlemine meid ümbritseva nelja elemendiga ehk loodusega. Maa, Vesi, Õhk ja Tuli ehk on neli mateeria vormi nagu tahke aine, vedelik, gaas ning plasma) elementi, mis on läbivaks maailmakäsitluse aluseks pea et kõigis iidsetes kultuurides ning usundites üle maailma – nii Hiinas, Tiibetis, Kreekas, Indias jne. Need neli elementi on kättesaadavas igas maailmanurgas ning ma leian, et kiires ning stressirohkes linnaelus või nende elementidega suhtlema õppimine olla väga kasulik vahend, kuidas end kiiresti kogunevast saastast vabastada ning kuidas paremini tasakaalus hoida selleks, et elu väljakutsetega ludinal hakkama saada. Suvine Eestimaa on ideaalne koht, kus loodusega suhtlemine ning enda puhastamine, tasakaalustamine ette võtta.

Maa - seda seostatakse ema omadustega – see on tingimusteta armastus, muutus ja puhastus. Emake maa on iidsete õpetuste kohaselt valmis kõik meie raske energia enda sisse võtma – see on talle justkui väetiseks, mille ta oma toiduks kasutab ning selle annab meile uue elu. Kuna emake maa on oma energialt armastav, hellitav, mõistev, hooliv, andestav siis on ta ühtlasi ka parim koht, kellele oma mured, valu, häbi, viha ära anda või ära rääkida ning sealt uut ning puhastavat energiat vastu saada.
Kui kellelgi on tunne, et hing on raske või halbu mõtteid täis, siis on soovitav teha järgmist lihtsat meditatsiooni.

Tuleb lihtsalt kõhuli mõne mõnusa murulapikese peale visata, käed toruna ümber huulte panna ning emakesele maale kõik mured ära rääkida ning halvad mõtted ära anda. Lihtsalt rääkida poolvalju häälega nagu maailma kõige mõistvama ja hoolivaima sõbraga. Kui see faas on läbitud, siis tuleb käed torusse ümber kõrva panna ning kuulata, mis nõu emake maa vastu annab. Ja uskuge mind, kui hoolikalt kuulata – ta alati räägib vastu. Need võivad olla mõtted, mis pähe tulevad või mõni kujutluspilt või idee.. Vaja on vaid tähele panna.

Vesi – puhastab, uhub maha ning õpetab. Veega kontaktis olles selginevad emotsioonid ning suureneb intuitsioon ja loovus. Vett seostatakse naiselikkusega.

Vee meditatsiooni on kõige lihtsam teha igapäev dushi all käies – on vaja lihtsalt ette kujutada, kuidas vesi peseb maha kõik eelmisel päeval kogunenud hingelise ning energeetilise mustuse... Kui satute aga jõe äärde, siis on soovitav kas minna üleni vette või panna jalad vette ning silmad lahti jõe voolu suunas vaadata. Seda tehes tuleb omale ette kujutada, kuidas kõik mustus ning mured lihtsalt koos jõeveega sinust eemale voolavad. Samal ajal toob aga selja tagant tulev vesi uut ja puhast energiat. Veega võib ka kaasa minna.. kui on vaja mõnda vastust või lahendust mõnele probleemile, siis tasub mediteerida ning vesi viib sind endaga kaasa lahenduseni. Soolane merevesi on ideaalne keskkond puhastamiseks, sest soolane vesi lahustab kõik halva energia ära. Vesi on ka väga hea õpetaja – taaskord tasub kuulata ning ta annab hea meelega juhtnööre ning elutarkust.

Õhk (tuul) – on visioon ja teadmine. Tuul on valgustatus ehk suureneb meie teadlikkus ning teadvus ning tuul on kommunikatsioon ning ühendus.

Õhuga ehk tuulega kontakti saamiseks on hea minna mõne künka otsa või kohta, kust avaneb vaade. Meditatsiooniks tuleb püsti seista, käed laiali sirutada ning ette kujutada, et sa lendad. Kui oled maastike kohal, siis vaata, kui erinev kõik kõrgemalt paistab. Kuidas sinu oma elu eemalt paistab?! Lendle õhuvooludel nagu kotkas ning lase end viia oma tulevikku, lahendusteni, olukordadesse – mine, vaata ja saa teada.

Tuli – on kõigist elementidest kõige võimsaim. Ta muudab asjad olematuks, vee auruks jne. Ilma tuleta/päikeseta ei ole elu. Tuli põletab, puhastab ning muundab kõik halva heaks.

Ideaalis on tore meditatsioon läbi viia lõkketule ääres. Võtad oma kätte väikese puutüki ning lõkkesse vaadates kujutad ette, kuidas paned selle puutüki sisse kõik selle, mida sa enam ei vaja ning kujutad ette, et milleks sa soovid, et see energia muunduks. Kui kõik on selge, siis on aeg oma puutükike lõkketulle visata ning elus toimuvaid muutusi ootama jääda. Kui aga lõkketuld ei ole käepärast võtta, siis võib vaadata küünlaleeki, seda eresinist osa, mis jääb tahi ning ereda leegi vahele. Mediteerida tuleb selle üle, mida ebavajalikku sa oma ellu enam ei soovi ning milliseks positiivseks energiaks sa selle muuta soovid.

Head muru sees rullimist, vees sulistamist, õhus lendlemist ning ägedate lõkete meisterdamist!!

Marika, igasuguste meditatsiooniharjutuste andunud fänn

2 kommentaari:

Kelli ütles ...

Mul on sinult ikka nii palju põnevat ja vajalikku õppida!
Oh, juba kujutan ette, kuidas me oleme ookeani kaldal, istume liival, kuulame tuult, vaatame merd ja soojendame endeid lõkke ääres - mustmiljon tähte peade kohal!

Marika tamm ütles ...

Kelli!!!

Äge - just seda kõike me tegema hakkamegi!!!! Ja õppimine on alati vastastikune:) Ootan põnevusega kohtumist!!!

Marika