teisipäev, 2. märts 2010

Peruusse tööle!?! Kohvimagnaadiks? Hotelliomanikuks?

Pärast protestiavaldusi Cusco tänavatel – „Avatagu Machu Picchu – kohalikud ilma tööta“

Kõige suurem vihmakuu läbi saamas

Kahtlustan, et eelmisel nädalal olid kõik taevatähed end nii üles rivistanud, et astroloogiliste mõjutuste tõttu kleepusin igasugustest ootamatutest töö- ning äripartnerluse pakkumistest. Olles viimasel aja peamiselt liuelnud ning tantsisklenud vaid filosoofia, loodusteaduste ning energeetilise maailma radadel, oli selline töö- ja äri- rahamaailmaga kokkupuutumine vahelduseks päris huvitav. Kuna Eestis on aga rasked ajad ning häid äriinimesi vist kõvasti üle, siis mõtlesin, et jagan veidi nö kauge maa võimalusi eesmärgiga ehk mõni töötu manager saab siit inspiratsiooni ning leiab oma õnne mõneks aastaks siin Peruus.

Cusco ümbrus, kus hetkel viibin, elab täielikult turismindusest. Saan tuttavaks ühe austraallasega, kes siin turismiäri teeb ning tema suust kostub: „Peruu on muutumas backbakcerite sihtkohast kvaliteetreisijate sihtkohaks.“ Seoses eelmainituga, on kohalikud hotellid, turismifirmad ning toitlustuskohad viimastel aastatel hakanud rääkima teeninduse kvaliteedist ning ettevõtjad unistavad efektiivsusest. Kuna kohalikel on veidi teistsugused arusaamised maailma asjadest, siis selle turismifirma peremees otsib GRINGOT (ehk lääne inimest), kes mõistaks teisi lääne inimesi ehk kvaliteetreisile tulnud turisti ning suudaks neile lääne standardite järgi teenust ja hoolt pakkuda.

Tasu: 100 USDi päev! (Tingimuseks hispaania keele oskus)

Cuscost 1.5 tunni sõidu kaugusel Pühas Orus asub väike ja minu hinnangul veidi õnnetu olemisega Urrubamba linnake... Kui aga asja veidi lähemalt uurida, siis ei ole tegu üldse nii õnnetu kohaga, sest linnast käib läbi tohutu hulk turiste. Sinna on end sisse seadnud ka Cusco ümbruse kõige eksklusiivsem (oma raudteega) hotell ning tolmuste linnatänavate vahel on hulganisti kalleid restorane ning kalleid poode... Seega, selles linnakeses on üks hotell, kus värvgi veel seintel kuivamata ning voodid puhaste linadega katmata. Sellele hotellile otsitakse GRINGOST manageri, kes mõistaks efektiivsust, teenindusstandardeid. Kuna hotell on alles nö hingega sisustamata, siis antakse managerile vabad käed hotell kujundada täpselt oma äranägemise järgi – variante on palju hipikeskus, põllukultuuride huviliste keskus, autospordi keskus või muud jaburat... (võiks olla u 2-3 tärni hotell) Hotellis on suur sisehoov, ravimtaimede aed ning ruumi ürituste tegemiseks... (allolev foto on tehtud hotelli hoovis, fotol minu hipist naabrinaine)

Tasu: 50% osalust ettevõttes (eeldusega, et uus omanik veidi sisustusse investeeriks), ametiauto, tasuta elamine ning palk on võimalik omal määrata, peaasi, et hotell kasumit hakkaks teenima.

Sama linnakese lähedal asub spirituaalne keskus, mille omanikud on hiigelsuurel territooriumil omavahel proovinud sõbrunema panna nii inkade pühad elemendid, kui India jumalad. Nii on Ganesh ja Shiva kõrvuti incade vee elemendiga ning vastamisi inkade tuletseremoonia kohaga. Suur Buddha kuju seisab kosmose energiat tõmbava püramiidi kujulise peamaja ning idamaise mošee sarnase ning islamit sümboliseeriva ehitise vahel. Peamajas on Osho fotod kõrvuti Sai Baba omadega ning tiibeti palvelipukesed lehvivad ümber massaažitoa. Kes aga soovib, võib selle keskuse üle võtta ning hakata seal korraldama tseremooniaid ning rännakuid nii kosmosesse kui ka iseenda sisse. Võimalik on majutada kuni 24 inimest....

Tasu: Omanikele on vaja maksta rent 10 000 krooni kuus ning kõik mis kursustest ja üritustest üle jääb, jääb managerile.


Urubamba linnakese peatänaval on suur ja peen pood (fotol), mille ees näksivad rohtu alpakad. Nende loomade villast asju selles peenes poes müüaksegi. Poe omanik on Peruu kõige kvaliteetsema ja kallima alpaka villast toodete tootjafirma üks omanikest. Nüüd ta lõi aga suurest kambast lahku ning tegi oma poe. Poele on vaja – keda? Õige – gringost manageri, kes aitaks laieneda - üle maailma!!! Tasu: Tasuta elamine ning palk läbiräägitav..

Teises linnakeses, Pisacis on spirituaalne keskus, kes teeb andide traditsioonilisi rituaale ning igasugu tervenemise üritusi... Otsin omale šamaanist õpetajat ning satun sellesse keskusesse. Šamaan pakub mulle, et võin seal tasuta elada ning kõigist kursustest osa võtta, kui täidan administraatori kohustusi – registreerin inimesi ning juhatan neid hotelli ja kursustele... Koht elamiseks on imeilus.... mägede vahel.


Ja kõige tipuks pöördus minu poole nädala alguses minu hipist naabrinaine, kes teatab, et ta ostab kohvifarmi ning pakub, et ma võiks temaga selles partneriks hakata. Lahe... ma ei olegi ammu enam oma ajusid äri kohapealt liigutanud. Terve nädala jooksul koguneme meie kodu sisehoovi, et arutada farmi asukoha plusse ja miinuseid, võimalikku manageri ärile. Helistame, kohtume uurime. Fotol Don Miguel, kes soovib ka farmi omanikuks saada ning kes soovib, et kohvile tema nimi pandaks. Hipinaine ei ole kunagi oma elus äri teinud, aga tal on unistus – k-o-h-v-i-f-a-r-m. Kõlab seksikalt või mis? Minul puudub emotsioon, kuid ketran oma peas finantsnumbreid ehk kulusid ja tulusid, mille osas hipil puudub täpsem arusaam, kuid ta nõuab mult pideva järjekindlusega, et kui palju raha vaja on esimesel aastal!! Lõpuks saame kokku vanapapiga, kes farmi müüb. Ta on umbes 90nene ning kuna ta naine on haige, siis ei ole enam neist farmis elajaid ning nende huvi on farm headesse kätesse anda. 90ne vana mees räägib selge häälega kohvi töötlemise protsessidest, näitab kogu farmi ajalugu puudutavat paberipakki. Tema vaikse olemisega naine vaid naeratab ning vanapapi patsutab talle õlale. Peale asendiskeemide ning kohvi koguste kohta ülevaateid andvate paberite uurimist, võtab papi välja paberi, mis on välja antud eelmisel aastal ning loeb valju häälega ette selle sisu. See paber on tunnistus, et tema ning tema naine on selge mõistuse juures ning täiesti adekvaatsed (farmi müümiseks). Vana mehe hääles on ilmselge uhkuse noot! Loen internetist kohvi kohta, vaatan hindu, teen excelis finantsprognoosid ning jälle arutame hipitädiga asja, sest tal on sidemed Ameerika suures poeketis, kuhu saaks kogu kohvi maha müüa.. Veelgi ägedam oleks aga kohvimagnaadiks ehk kokkuostjaks hakata ning kogu piikonna kohviistanduste toodangut eksportima!! Tasu: Paari-kolme aastaga on investeering tasa ning siis muudkui väike tulu tiksub.... - sõltub kuidas teha ning kellele müüa. (fotol on minu naabrinaine kohviistanduse omanikega omanipabereid uurimas).

Nädala sees saan ka veel ühe pakkumise eestist – nimelt sõber pakub võimalust hakata osanikuks ühes huvitavas ja meeleolukas äris.

Wau – milline ärivõimaluste nädal!!! Reede hommikul aga ärkan üles tundega, et olen liimist lahti. Soh?! Mis?! Kohe mõistan, et kuigi ma ju hetkel tööd teha ei plaani, siis ikkagi jooksid kõik need võimalused mu peas edasi ning tagasi ning viisid mõtted vägisi tööelu juurde! Ja see on veidi ehmatavalt kainestav sellele rändurielule vahelduseks. Aga mingid ärinaise jäänukid on minus siiski peidus ning need söed läksid nädala jooksul hõõgvele... Kaalun ja kaalun nii Eesti ärivõimalust kui ka kohvimagnaadi staatust - et oleks päris huvitav. Asi lõppeb reede hilishommikul sellega, et minu mailbozi prantsatab e-mail, mis tuletab meelde, et ühe Eesti untsu läinud äri ülesjäänud laenu maksetähtaeg on lähenemas!! Kas see on märk ja meeldetuletus, et hoia eemale?! Igatahes toimub kainenemine ning liimun uuesti kokku. Mulle meenub mis põhjusel ma just hetkel siin olen ning miks ma Eestis hetkel tööd või äri tegemas ei ole. Saadan päeva jooksul kõigile pakkumistele äraütlevad vastused.

Aga Teie, kes Eesti kogemusele midagi muud vahelduseks ning väljakutseks soovivad, siis tundub et Peruu ärimaastik on täiesti gringo magnet hetkel ning põhjamaise efektiivsuse ning kvaliteedikriteeriumidega managerid peaksid siin väga heaks kaubaks minema.


Head õnneotsimist!

Marika, veel endiselt mõnda aega oma muretule hipi-elule truuks jäädes

1 kommentaar:

Ingrid ütles ...

Väga mõnus lugemine.
Linkisin ka ühele sõbrale edasi - nüüd on tagataskus teadmine sellest, et kui eluga muud targemat peale ei oska hakata - siis on alati võimalus Peruusse gringot tegema tulla :)
Tervitades,
Ingrid